Våtfoder

När djuren själva får välja är det ofta våtfoder, eller blötfoder, som är favoriten. Maten kan mycket lättare smaksättas med naturliga smaker, och konsistensen är tilltalande för såväl hundar som katter. I många hem fungerar våtfoder som en lyxvara, och ges endast vid enskilda tillfällen. Näringsinnehållet gör dock att det även kan användas som basföda för de som önskar, så länge tuggbehovet hos djuren tillgodoses på annat sätt genom tuggben, tuggbollar eller liknande.

Det finns många välkända varumärken av våtfoder, bland annat Bozita och Royal Canin. Fördelen med att välja ett välkänt märke på maten är att de oftare kan garantera de vitaminer och mineraler som finns i produkten.

Du kan även lättare hitta produkterna om du har ett kräset djur som fastnar för en specifik smak.
Du hittar enkelt våtfoder på nätet, men vilket ska du välja? Vilket är bäst för just ditt husdjur? Vi hjälper dig med dessa frågor.

våtfoder för hundVåtfoder för hund

En hund är inte lika kräsen som en katt när det gäller våtfoder och annan föda, och kan oftast klara sig på en blandad kost utan att lida skada. Även hos en hund är det dock viktigt att kontrollera förpackningarna för våtfoder. Då för hög andel vätska kan leda till gaser och dålig mage. Våtfoder med mycket vätska kan enkelt blandas ut med torrfoder för att motverka den effekten.

Om du planerar att ge våtfoder som standardföda till din hund redan från valpåldern är det rekommenderat att ge en sort med bitar. Du kan köpa dessa våtfoder billigt på nätet.

Viktigt när du väljer våtfoder

Tuggvanan när tänderna växer ska helst inte kopplas endast till leksaker och tuggben, utan även till maten. Det blir dessutom svårare att växla från våtfoder till torrfoder längre fram om hunden inte har lärt sig att tugga maten innan den sväljs. Trots detta är det ingen avrekommendation att använda våtfoder som mer än ett supplement, utan det kan enkelt användas som standardföda om det bara sköts på rätt sätt.

När du väljer smaksättning på våtfodret till din hund ska du tänka på att undvika fisk. Anledningen är främst de tungmetaller som ofta finns i bland annat tonfisk och lax. Dessa kan ha betydligt större påverkan på hundar än vad de har på oss människor. Det är istället rekommenderat att gå på smaker som oxe, lamm eller kyckling. Dessa är faktorer som du bör ha i åtanke när du letar efter hundfoder på nätet.

våtfoder för kattVåtfoder för katt

När du letar våtfoder för en katt på nätet är det viktigt att köttinnehållet är så högt som möjligt. Se till att alltid läsa noga på förpackningen innan du köper.

Anledningen till detta är att kattens matsmältningssystem är byggt för att endast dra ut full näring ur kött, och andra livsmedel därför inte tillgodogör kattens fulla behov. Detta är en oerhört viktig komponent när du ska köpa kattmat online.

Bland annat tillverkar katter inte taurin på naturlig väg. Vilket är ett ämne som endast produceras i andra djur. En längre tid utan tillräckligt intag av taurin kommer leda till blindhet och kraftigt nedsatt immunförsvar. Smaksättningar med mycket grönsaker, fisk eller skaldjur kan dessutom vara allergiframkallande för många katter.

Syndrom för allergi

Det går ofta att se tidigt genom att katten får klåda eller börjar tappa hår. Försök därför att alltid välja produkter med smaker som en katt naturligt skulle ha gått för. Som exempelvis kanin eller kyckling. Även i dessa fall kan du göra ditt val beroende på din katts matsmältning, då vissa husdjur har en förmåga att bli känsliga i sina tarmar. Ett djur som kyckling är väldigt lättsmält, medan kanin är ett mörkare och därmed lite hårdare kött.